Sverigeturisten Blogg

Sverigeturisten upptäcker besöksmål runt Visby

Catrin & Josefine
11 augusti 2023

Leva Kungslador

På vägen emellan Tofta och Visby ligger Leva Kungslador, ett riktigt mysigt utflyktsmål med stenugnsbageri och nybakade godsaker som kan avnjutas både inomhus, i deras mysiga lokaler eller i den stora, vackra trädgården. På gården finns också en butik med inredning, keramik och annat fint!

Leva Kungslador Gotland

Vi stannade till på Leva Kungslador när vi var på väg mot Visby och stannade för varsin stenugnsbakad pizza som vi avnjöt i trädgården bredvid det fina växthuset. Tyvärr blev det ingen mumsbit efter maten, även om vi blev läskade av att se de saftiga bakverken i disken. Leva Kungslador är definitivt ett värt besök, en riktigt mysig och enkel getaway om man bor i Visby. 

Leva Kungslador Gotland

Krusmyntagården

Ett stenkast från havet strax norr om Visby ligger Krusmyntagården. En otroligt vacker plats som erbjuder en blomstrande, grön och inbjudande miljö för en fika, lunch eller middag. De har även en härlig butik och en avskild GT-Villa där de serverar mellanrätter, goda viner och deras egna gin.

Krusmyntagården Gotland

Vi hade precis besökt Leva Kungslador och ätit pizza innan vi anlände till Krysmyntagården, därmed det blev inget i mat- eller dryckesväg för vår del, tyvärr. Istället strosade vi omkring i den vackra Örtagården som är fylld med kryddväxter, trolldomsörter, perenna blommor och sommarplanteringar. Vi spanade även in deras butik med härliga produkter såsom färska kryddor, hud- och hårvård, inredningsdetaljer, handgjord keramik, smycken, växter med mera. Vi alla fick med oss något från butiken och vi kände oss väldigt nöjda. Vi hade mer än gärna smakat på något från menyn, det får bli till nästa gång- det ser vi fram emot! 

Krusmyntagården Gotland

Tofta Beach

Vår sista dag i Visby var kommen. Vi började dagen med att packa ihop vår lilla husbil och skulle precis lämna campingen för att åka mot Tofta Beach, men såg då en blå liten ’Van’ som sålde färskt bröd och fikabröd på campingen. Vi som än inte ätit frukost köpte oss en limpa bröd med tranbär och hasselnöt som var riktigt smarrig.

Väl framme på Tofta kikade vi in lite snabbt i de mysiga butikerna som ligger i små fiskehus, innan vi hittade en ledig plats på stranden som redan vid 10-snåret var ganska fylld. Värdet var äntligen på vår sida och solen gassade, det blev en dag med uppskattat strandhäng. Ingen av oss badade dock, det var liiite för kallt för vår smak. 

Några timmar in i solandet blev vi sugna på lunch, innan vi behövde röra oss tillbaka till Visby för att hinna med färjan som skulle ta oss till Nynäshamn. Vi slog oss ner på Tofta Beach House som har sin restaurang precis intill stranden, med panorama utsikt mot vattnet. Det är modernt och fint inrett och maten smakade wow! Vi beställde varsin sallad som vi alla var imponerade av. Rekommenderas starkt om ni är på besök i Tofta. 

Lummelunda Grottan

Ett besöksmål vi tyvärr inte hann med, men som vi ändå vill tipsa om, är Lummelundagrottan

Grottan har formats av korallrev som under flera hundra år rört sig uppåt från ekvatorn och nu funnit sin plats mitt i Östersjön. Under minst 20.000 år har det sipprat ner vatten i berggrunden vilket har lett till grottans håligheter man idag kan besöka.  

Bilderna nedan är tagna från Lummelundagrottan.se

Förutom grottan är dess omgivning rofylld med härliga naturaktiviteter såsom promenadstråk, stigar för cykling och grillplatser vid stranden. Det finns även en restaurang/café som serverar hembakat fika och hemlagad lunch. 

Följer ni länken kommer ni till deras hemsida där ni bl.a kan boka en guidad tur i grottan: https://lummelundagrottan.se/guidade-visningar-lummelunda-grottan/

Sen bar det av mot färjan och vår Gotlands-vecka hade kommit till sitt slut. Vi är så nöjda med denna fantastiska vecka. Gotland har så otroligt mycket fint att erbjuda, det finns något för alla! Kika gärna in på våra tidigare Gotlands inlägg för att ta del av alla våra tips från vår Gotlands-vecka! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *