Sverigeturisten Blogg

Sverigeturisten upptäcker Visbys innerstad

Catrin & Josefine
7 augusti 2023

Vår första dag i Visby startade med en härlig och somrig promenad från vår camping som ligger precis vid vattnet. Äntligen kom solen, blåsten hade lagt sig och det kändes varmt i luften, så vi alla passade på att välja sommarklänningar. Vi promenerade längst vattnet och när vi närmade oss Visby svängde vi in till den otroligt vackra Botaniska trädgården. Wow säger vi bara! Väl värt ett besök! 

Botaniska trädgården Visby

Promenaden fortsatte in till Visby, förbi den välkända och ståtliga Ringmuren. Snabbt hittade vi till Vår Fru där de serverar Visbys smarrigaste våfflor, söta som matiga, frasiga och saftiga. Mums! 

Cafeet grundades av skådespelaren Lia Boysen och grundaren till Fotografiska, Per Broman. Visbys äldsta butik byggdes om till det som idag är Vår Fru. Under renoveringen av lokalen fann de en vacker schablonmålning från 1600-talet, en originaltapet och en kakelugn som är bevarad i caféet. 

Så fort vi klev in på Vår Fru blev vi glatt överraskade av den unika miljön som inretts i en mysig och hemtrevlig stil, med antika guldfärgade speglar som smyckar caféets tegelvägg. För att inte tala om den obeskrivligt häftiga toan som bara måste upplevas, missa inte att göra ett besök på den om ni är på Vår Fru! Det finns även en ateljé på innergården där de ibland har spännande utställningar.

Vi slog oss ner och beställde varsin kaffe och en söt våffla med inkokta rabarber, vaniljgelato och nötter. Riktigt smarrigt! Då vi var relativt mätta efter vår frukost och sugna på att testa fler restauranger i Visby, valde vi att dela på våfflan och spara rum för en sommarlunch i solen. Den söta och knapriga våfflan smakade helt utsökt och det satt gott med en fika i solen som start på dagen. 

Vår Fru är ett hett tips från oss på Sverigeturisten! 

 

Efter vår förmiddagsfika strosade vi runt i den otroligt vackra staden som har så mycket karaktär och bär på så mycket historia, det känns som att besöka medeltidens gator. Så många mysiga butiker, caféer och gator, precis som på resterande Gotland.

Visby, Gotland

Vi strosade vidare mot Stora torget där den vackra S:ta Karins/Katarinas ruin står och smyckar torget med sina mäktiga former. Kyrkan började byggas på 1200-talet när franciskanerna kom till Visby. På Stora torget finns även många restauranger med härliga uteserveringar, en marknad i mitten av torget med försäljning av smycken, kläder och prylar. Vi blev tipsade om Restaurang Bolaget som ska vara riktigt bra fransk mat och fina lokaler i 1700-tals anda. Tyvärr var uteserveringen fullsatt så vi tog riktning mot restaurangen Plaza för en utsökt lunch med utsikt över det vackra torget och S:ta Karins/Katarinas ruin.

Visby Gotland

Efter att vi njutit av vår mat-paus var det dags för lite mer strosande i de butiker som fortfarande hade öppet. Det är alltid lika trevligt med lite shopping! 

Det bar sedan av mot en mysig liten terrass som heter ’Backyard’ där de har snacks och drycker på menyn. Vi slog oss ner i en soffa där solen gassade och beställde varsin svalkande dricka och salta nötter. Ett mysigt ställe för häng i solen!

 

Solen började närma sig horisonten men vi kände oss inte riktigt klara med vår sista kväll i Visby, så det bar av till Villa Alma för en god drink. Vilket trevligt ställe vi hamnade på! Precis vid vattnet, med både en restaurang inomhus och en trevlig uteservering med en bar. Inredningen gick i linje med sommarens färger och likaså servitrisernas fina klänningar.

Himlen sken även den i rosa och orange när solen var på väg ner och vi gick hem till vår camping längst vattnet.

Visby Gotland

En magisk dag i Visby innerstad! 

Ska du till Gotland? Då är Visby ett måste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vanliga taggar

Andra inlägg