Sverigeturisten Blogg

Sverigeturisten upptäcker Södra & Västra Gotland

Josefine
19 juli 2023

Gotland är en helt magisk plats i Sverige som med sin storslagna natur och små smultronställen för alla smaker skapar en ö fylld av upplevelser. Precis som övriga delar av ön så kryllar södra och västra Gotland med härliga platser som man inte får missa.

Efter en tid på Fårö & Östra Gotland reste vi vidare mot den södra delen av ön. Vår första destination var Burgsvik. Vi anlände till Burgsvik hungriga, så vi svängde in på Grå Gåsen för en middag. Det är här de spelar in så mycket bättre, och maten smakade verkligen så mycket bättre.

Grå Gåsen Gotland

Erika åt en god vegetarisk rätt bestående av palsternacka, kikärtor och potatis och Catrin och Josefine delade på fläskkött med potatis. Till efterrätt delade vi alla tre på en magisk langos med Nutella och valnötter. Maten var utsökt och langosen rekommenderas starkt!

Det var superkul att få se restaurangen som man så många gånger sett på TV. Grå gåsen är väl värt ett besök på Gotland. Hela atmosfären ger en känsla av att vilja vara där, och maten var fenomenal.

Mätta och belåtna åkte vi vidare till vår boende för natten. Vi bodde på Burgsviks camping, som var en jättetrevlig camping. Framåt kvällen tog vi en promenad för att kika på solnedgången och hann bara gå någon minut från campingen innan vi hittade till Guldkaggen, här ville vi stanna.

Guldkaggen

Vi möttes av livemusik och härliga skratt från den mysiga uteserveringen. Vi tog varsin kaffe för att värma oss då Gotland inte bjöd på någon riktig sommarvärme. Vilket ställe, och vilken solnedgång vi fick.

Här satt vi och njöt med alla våra sinnen, vi doftade sommarvindarna, smakade det goda kaffet, kände värmen från den varma kaffekoppen, lyssnade på livemusiken och tittade på den vackra solnedgången.

Guldkaggen

Efter en god natts sömn så vaknade vi utvilade och tog oss till Hamra Krog och Krukmakeri Detta är musikern och keramikern Göran Ringboms ställe. Göran är mest känd för sin låt snabbköpskassörskan som släpptes år 1985. Här finns en musikscen, krukmakeri, möjligheten att spela boule, en vacker uteservering, en liten delibutik och framför allt rustik fransk mat med en touch av Gotland.

Hamra Krog & Krukmakeri

Sedan bar det iväg mot Gotlands sydligaste punkt, Hoburgen. Hoburgsgubben är en känd rauk som fått sitt namn då den liknar ett manshuvud när man tittar på den från en viss vinkel. I anslutning till rauken ligger även en restaurang, som vi tyvärr var för mätta för att prova. Det finns så vacker natur på Gotland, och kustvägen vi åkte på till Hoburgsgubben var helt fantastisk, vilka vyer.

Hoburgsgubben
Hoburgsgubben

Nästa mål i sikte var Visby, och här finns det en jättevacker kustväg som man kan åka på hela vägen upp till Visby. Längst vägen finns många roliga stopp, med loppisar, caféer, museum och små butiker. Enligt vår navigator skulle resan ta 1 timme och 15 minuter men med alla stopp vi gjorde så blev det några timmar till.. Ett av våra stopp blev Vamlingbo prästgård, en vacker plats med en liten butik och restaurang och även Lars Jonssons museum. Här fick det bli en kaffepaus i den vackra trädgården medan vi njöt av sommarsolen.

Vamlingbo Prästgård
Vamlingbo Prästgård Lars Jonsson

Ett annat stopp längst vägen blev i Klinte. Här såg vi en lockande loppisskylt som vi var tvungna att upptäcka. Här fanns en jättetrevlig liten butik som hette Landa där det fanns mycket fin inredning. Det var blandat både nytt och gammalt. Bredvid den supertrevliga butiken så fanns även ett bibliotek med en infopoint. Här plockade vi på oss Gotlands alla broschyrer och kartor som kryllade av information och tips på ställen att besöka och saker att göra på ön. Sverigeturisten älskar ju broschyrer och kartor som ni vet! 

Klinta Gotland

Det är så mysigt att svänga av och upptäcka spännande små ställen. På en av alla loppisar vi råkade hamnade på hade vi turen att få träffa söta lamm och får. Bonden som ägde gården tog med oss in till hagen och fåren som i början var lite blyga blev så småningom så nyfikna och keliga. Vi stod i hagen länge och myste med de gulliga djuren. Vi är väldigt glada att vi stannade just här! 

Får Gotland

Det finns så mycket att se och upptäcka på denna vackra Ö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *