Sverigeturisten Blogg

Hornborgasjön – Trandansen

Catrin
1 mars 2023

I april 2020 gjorde vi en utflykt till Hornborgasjön, ni kan läsa om den här. Nu är den magiska trandansen i antågande igen. Tror bestämt det får bli en tur till dit i år igen för det är väl värt att besöka fler än en gång.
Du beställer Hornborgasjöns broschyr, och många fler, GRATIS, på sverigeturisten.se

Vilken kul ny hobby jag fått – att ta en broschyr ur vårt breda sortiment och sedan åka iväg på upptäcktsfärd. Igår när vårsolen lös och vädret lockade till utomhusaktivitet funderade jag och Robert på -Vad ska vi göra? Det som dyker upp i huvudet är ju aktiviteter vi gjort massor av gånger, inget fel med det, men lite nytt är ju alltid kul.

Hornborgasjön – hur långt är det dit? Ca 15 mil svarar Robert. Ska vi ta en tur dit? Med broschyren i högsta hugg installerade vi oss i bilen och åkte iväg.

Roadtrips är något vi gillar, vi är väldigt spontana och behöver egentligen inte veta så mycket för att ge oss iväg. Men ett huvudmål är alltid bra, sen om vi hamnar där eller inte är en annan fråga, det kan ju dyka upp saker som man inte har en aning om att de finns när man ger sig iväg. Idag var huvudmålet Hornborgasjön och att titta på trandansen.

Naturupplevelser av alla slag älskar jag. Vilken natur vi har i vårt land, så skiftande, många gånger om man ska någonstans åker man ju de stora vägarna men när vi beger oss ut på roadtrip väljer vi alltid de små vägarna. Det är så roligt att åka med Robert för han känner till varenda liten vrå av Sverige då han under många år varit resande. Å så har han ett superminne av alla platser samt att han i familjen går under namnet ”kartmannen” ja ni fattar att jag har det förspänt. För mycket kan jag skryta med men inte geografi – men nu jäklar som delägare i Sverigeturisten får det bli ändring på det. Däremot är jag grym på att hitta på saker så vi blir en perfect match.

Hornborgasjön - Trandansen

Förväntansfulla börjar vi rulla mot vårt mål. Vi startar ju från Örebro och tog sikte på Sjötorp som första stopp. I Sjötorpt togs de första spadtagen till Götakanalbygget 1810. Det bygget tog 22 år att färdigställa och det är Sveriges största byggnadsverk och längsta besöksmål. Bara Göta kanal och alla dess sevärdheter som du kan uppleva på cykel, båt, bil och till fots kräver sin alldeles egna resa. Vi gjorde iallafall ett stop i Sjötorp på Cafe Baltzar von Platen. Vi hade tur för de hade primiäröppnat för dagen. Vi kunde sitta utomhus och avnjuta vår lunch. Här på Café Baltzar von Platen kan du förutom mat och fika hitta lite onödigt roligt i deras shop samt förkovra dig på deras kanalmuseum. Som ni förstår så får alla sitt lystmäte redan här. Robert älskar museum, i´m not men det bästa är att han går och läser och läser och ständigt kan jag höra. Det här var intressant. Sen när han läst klart berättar han för mig historien i bilen och det gillar jag, att få lyssna till berättelsen om hur Göta kanal kom till.

Mätta och belåtna åkte vi vidare. Det fanns massor av spännande platser och saker på vägen som lockade till att stanna men vi sansade oss och åkte vidare mot Hornborgarsjön så vi inte skulle missa det. Då Sjötorp ligger vid inlandsvägen fick vi möjlighet att åka en bit på den söder ut mot Mariestad och vidare mot Tranorna. Vi fick njuta av ett vackert kuperat landskap med många fina lantliga idyller.

Så var vi då framme vid Hornborgasjön. Första stoppet blev Naturum som ligger på östra sidan. Nu i den tid som råder så var den fina informationsanläggningen naturum stängd men spången över till fågeludden var öppen så vi fick en fin vandring bland fåglar och vackra vyer.

Hornborgasjön - Trandansen
Hornborgasjön - Trandansen

Nu var det dags att få se huvudattraktionen – tranorna. Trandansen som också är namnet på platsen där tranorna dansar ligger på sydvästra delen av sjön ca 15 min bilväg från Naturum.

Wow alltså wow när vi kom fram vad många tranor – och vilka mäktiga fåglar. Tidigare har jag sett ett par stycken i taget på gärdena men denna dag var de räknade till hela 16100 st. Med bara mobilkameran i beredskap kan jag inte bjuda på den upplevelsen och känslan det verkligen var att vara på plats. Vilket skådespel och vi satte oss ner på en bänk och bara njöt av deras läten. Vilken meditativ plats – naturens underbara ljud. På grund av nuvarande omständigheter var det inte många människor här annars brukar det vara 145 000 besökare under mars-april vilket detta år säkerligen kommer vara markant lägre.

Robert läste på informationsskyltarna och berättade för mig att, runt 1850-1950, på potatisåkrarna mellan Dagnäs Slott och Stora Bjurum landade alltid tranorna på väg norrut för att kalasa på spillpotatisarna på åkrarna. Potatisen odlades för den lukrativa brännvinsproduktionen vilken förgyllde ekonomin för dessa gårdar och gods. Idag har man för att upprätthålla maten till tranorna utfordring av korn varje kväll.

Har du inte besökt Hornborgasjön så kan jag varmt rekommendera dig att göra det. Nu på våren kan du få se tranornas dans medan när det återvänder på hösten ser du dem mest stå och sova.

Hornborgasjön - Trandansen
Hornborgasjön - Trandansen
Hornborgasjön - Trandansen

Vilken dag vi fick, allt tack vare Sverigeturistens broschyr Hornborgasjön och även magasin Skaraborg. Jag kan inte annat än rekommendera dels att åka till Hornborgasjön och alla omgivningar runt omkring och bor ni som vi i Örebrotrakten så är det en perfekt dagsutflykt men det finns så pass mycket att utforska så en dag räcker inte till allt men det finns också massor av fina övernattningsställen. Såg ett tips att i sommartid ta med liggunderlag och sovsäck och övernatta i någon av de 4 platserna vid Hornborgasjön där tältning är tillåtet. Du kan också passa på att paddla kanot – måste vara fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vanliga taggar

Andra inlägg